Enkelheten och lugnet i Nerja är balsam för själen. Närheten till allt gör livet enkelt och gör staden till en utmärkt utgångspunkt för att utforska Costa del Sol. Följ med på en tur! Var du än befinner dig i Nerja, är det gångavstånd till din destination. När du känner för något att äta eller behöver vila benen finns ett kafé, en bar eller en restaurang bara några meter bort. Du behöver inte leta efter tips på ställen – sätt dig bara ner där du känner för det. Trivs du och återvänder nästa dag, välkomnas du redan som stammis. Det är lätt att känna sig hemma!
Läget mellan Almijarabergen och Medelhavet, nästan inklämt där emellan, har kanske varit räddningen från massturism. Här gick det helt enkelt inte att bygga några jättehotell vid havet, som i Fuengirola och andra klassiska turistorter väster om Málaga, som blev populära redan på 60- och 70-talen. Då var Nerja en liten fiskeby med enbart lokalbefolkning. De första semesterbostäderna för utlänningar, El Capistrano, byggdes en bit upp på berget öster om staden. Det är en samling radhus i klassisk andalusisk stil med vitkalkade väggar, tegeltak, svart järnsmide för fönster och dörrar, och prunkande trädgårdar.
När du är på Spanien och vill kombinera med en golfresa eller bara spela golf under din semester är Nerja ett utmärkt alternativt.
Här odlas tropiska frukter
Nerja skiljer sig från resten av Costa del Sol även när det gäller klimatet. Sierra de Almijara-bergskedjan ligger nära staden och skyddar mot kalla nordanvindar samt stoppar ofta regn som kommer norrifrån. När meteorologerna förutspår regnskurar kan man se mörka moln glida längs bergskammen utan att en droppe når staden. Detta klimat är idealiskt för att odla avokado och andra tropiska frukter som mango, passionsfrukt, bananer och granatäpplen.
December och januari är normalt de kyligaste månaderna, men temperaturen kan ändå nå runt 20 grader i skuggan. I februari blommar mandelträden med blekrosa blommor och bergssluttningarna täcks av solgul lyckoklöver. Året runt bjuder staden på ett färgsprakande skådespel med blommande häckar och buskar. Hibiskus, eldbignonia, bougainvillea och oleander pryder parker och rondeller, husväggar och murar, längs gatorna och på privata balkonger och altaner.

Som svensk sommar
I augusti flockas semesterfirare från Madrid till Nerja för att undkomma huvudstadens hetta. Under sommaren lockar staden också badturister från norra och östra Europas inland som söker svalkan från havet. Svenska barnfamiljer besöker gärna i juni och juli. Den största strömmen av besökare från norr kommer dock mellan oktober och april, då de flyr kylan, fukten och mörkret hemma. Här hittar de en chans att uppleva ännu en sommar, eftersom vintern i Nerja liknar en riktigt bra svensk sommar. Det är tack vare dessa varierande behov som lilla Nerja – med sina drygt 20 000 invånare – kan välkomna alla sina fans.
Samma gäller för restaurangerna och barerna. Trots att det finns över 300 krogar, barer och kaféer i staden, skulle det bli trångt om vi inte hade så olika vanor!
Många svenska turister har sagt: ”Här finns ju bara svenskar och engelsmän!” Och visst, det stämmer om man lever efter svenska tider med lunch klockan tolv och middag vid sextiden. Vid tolv är spanjorerna på jobbet eller i skolan, och vid sex, sju på kvällen är de hemma på siesta. Först vid halv tre på eftermiddagen börjar de dyka upp på restaurangerna och tidigast vid tio på kvällen ses de på någon bar, kanske för en tapasrunda, ruta de tapas?
Njut av Tapas
Tapas är en levande och klassisk tradition. Du går till en bar, beställer en öl eller ett glas vin, och får ett litet fat med tilltugg, ofta utan extra kostnad. Det kan vara ost och oliver, skinka, en bit omelett, lite grillat kött eller kanske kyckling i sås. På många ställen kan du själv välja från bardisken. Här samtalar man högt och livligt, både med vänner och främlingar. Efter en stund är det dags att gå vidare till nästa bar, och sedan nästa. Ju mer högljutt, desto mer genuint är upplevelsen. Några bra exempel i Nerja är Los Cuñaos (en enkel fotbollsbar), La Puntilla (med en finare fiskrestaurang tvärs över gatan) och La Marina Marisquería (som även erbjuder bordsservering).
Förutom tapas finns också raciones på spanska restauranger – mindre tallrikar med grönsaker, pommes frites, kött eller fisk. Många turister blir förvirrade och undrar: ”va, får man inget till?”. Men tanken är att man beställer flera olika rätter och delar med varandra.
På söndagar ser man hur väl detta fungerar. Spanska familjer bokar långbord på strandrestaurangerna och beställer en rad raciones med lite av varje. Sallad, fisk, stekt aubergine (berenjenas fritas), heta räkor i olja (gambas pil pil), pommes frites, stekt paprika (små padrones eller större pimientos) och så vidare. Resultatet blir inget tjafs, inga besvikelser. Barn och vuxna hittar sina favoriter och väljer själva hur mycket de vill äta. För den som vill dela notan rättvist, på svenskt vis, kan det förstås bli lite knepigt. På de internationella restaurangerna i Nerja är det vanligare med hela rätter. Till exempel, de italienska restaurangerna vid ”restaurangtrappan”, som är en förlängning av Calle Castilla Pérez ner mot havet i den nyare delen av Nerja, serverar klassiska pastarätter och pizza – enklare kan det inte bli.

Restauranger till rimliga priser
Trots sin litenhet kan Nerja stoltsera med två restauranger som har belönats i den nationella Guide Michelin España 2021 med varsin ”tallrik”, en symbol för bra matlagning. För enkelhetens skull ligger de dessutom bredvid varandra på Calle Pintada, en av de större gågatorna i gamla stan. På nummer 9 hittar du Sollún, där chefskocken Juan har arbetat på stjärnkrogar världen över. På nummer 7 ligger populära Oliva-R. Båda restaurangerna erbjuder avsmakningsmenyer med eller utan vin, och priserna är betydligt lägre än motsvarande i Sverige.
Nära Pintada ligger gågatan Almirante Ferrandis, även kallad ”restauranggatan”, och den lilla gränden Calle de la Gloria. Dessa gator har blivit ett centrum för det internationella utelivet på kvällarna, där man hör språk som engelska, svenska, norska, tyska och franska. Det är en internationell men enkel atmosfär, utan klädkod. Nyöppnade Sevillana, i hörnet mot Gloria, har snabbt blivit populärt, inte minst för sin takterrass.
Både Pintada och Ferrandis börjar vid stadens mest kända plats, Balcón de Europa. Detta är en palmkantad allé med en fantastisk utsikt över havet (missa inte solnedgången!) och upp mot bergen. Idag är det en ren idyll med badstränder och små hotell på båda sidor. Men platsen är byggd på ruinerna av en gammal fästning från 1500-talet och vittnar om traktens dramatiska historia med pirater längs kusten.
I neanderthalarnas och romarnas spår
Var man än går i Nerja trampar man på klassisk mark. Strax utanför Capistrano Village vandrar vi fortfarande på den gamla romarvägen mot Maro. Klimatet och den bördiga jorden har lockat människor hit i över 40 000 år, vilket forskare har kunnat fastställa genom målningar i de enorma Nerjagrottorna, Cueva de Nerja. Neandertalarna var först på plats, med homo sapiens tätt efter. Grottorna upptäcktes av en slump 1959 av några pojkar som letade efter fladdermöss och räknas idag som ett av världens största arkeologiska fynd. Själva grottorna antas vara över fem miljoner år gamla. Varje juli hålls en musikfestival med fantastiska ljusspel i en av grottorna.

Lilla Nerja har också åtta badstränder, var och en med sin egen karaktär. Burriana i öster är störst, med restauranger i dubbla rader och solbäddar med parasoller att hyra. Här ligger till exempel Chiringuito Ayo, som har serverat paella varje dag året om sedan 1960 (med undantag för en period under pandemin). Här är det alltid fullsatt! Från Burriana kan du paddla kanot i kristallklart, smaragdgrönt vatten österut mot Cerro-Gordo i Maro. Hyr en guide direkt på stranden och gör stopp för att snorkla i vikarna, bada i naturliga vattenfall och fotografera. El Playazo-stranden längst västerut är näst störst, välskött med toaletter, duschar och en stor parkering, men inga solstolar. Två restauranger vid stranden, Mauri och El Playazo, serverar båda utmärkt gambas pil pil, grillade räkor i olivolja med vitlök.
Några av de mindre stränderna i centrum kan vara svåra att hitta, som Carabeo nedanför gatan med samma namn. I gengäld erbjuder de extra naturupplevelser, omgivna av dramatiska bergsklippor och stenblock. Turistbyrån ovanför Balcón de Europa har gratis kartor som hjälper dig att hitta.
Dagsutflykt till en bergsby
Upp till bergsbyn Frigiliana går det en reguljärbuss från busstationen i Nerja. På 1980-talet var det en fattig och sliten by där svartklädda kvinnor satt på trottoarerna och spritade bönor eller skalade potatis. Idag är de vindlande gatorna vackert stenlagda och byn har fått utmärkelsen ”vackrast i Andalusien”. Precis i början av gatan upp mot toppen finns möjlighet att prova och köpa sherry. Små hantverksbutiker säljer choklad, oliver, olivolja och kläder, och längre upp ligger restauranger med en hänförande utsikt över dalen. Det går även att vandra upp till Frigiliana från Nerja, antingen via en längre rutt hela vägen via rio Higuerón eller en kortare väg via La Molineta. En trevlig idé är att vandra upp, ströva runt i byn, äta lunch och sedan ta bussen tillbaka. Ett annat alternativ är att boka en guidad tur till både Frigiliana och den lilla bergsbyn Acebuchal. Acebuchal var övergiven och bortglömd i nästan 50 år efter att invånarna tvingades fly på 1940-talet på grund av strider mellan republikaner och Francoanhängare. På 1990-talet övertalade en kvinna, som hade bott där som barn, sin man att köpa några hus och renovera dem. Nu är alla 36 husen varsamt återställda och moderniserade, och parets söner driver en restaurang som serverar enkel, utsökt mat, helt baserad på lokala råvaror, inklusive köttet. Semesterlägenheter finns att hyra, men ta med kontanter då det inte finns någon wifi här uppe!
Málaga, regionhuvudstaden, är ett måste för den som tillbringar tid i Nerja. Flera bussar går dagligen, och bästa stoppet i Málaga är Plaza de la Victoria, beläget mellan hamnen och den livliga gå- och shoppinggatan Larios. Öster om butikskvarteren, i gamla stan, ligger Picassomuseet i ett vackert 1500-talspalats. Nära 300 verk av den berömde Málagasonen har donerats av hans familj. Boka biljetter på nätet för att slippa köa. Den tidigare smutsiga hamn- och industristaden Málaga har verkligen förvandlats. Hus och gator är vackert upprustade, och de höga murar som tidigare dolde fraktbåtar är borta. I hamnen ligger nu lyxiga kryssningsfartyg. Ta en drink på hamnpromenaden, njut av atmosfären och besök världens enda filial till konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Se framför allt den permanenta utställningen med samtidskonst!
Och vem vet, kanske är det nu dags för ett bad? Fina sandstränder ligger bara en bit bort från hamnpromenaden.
Men sedan är det nog hög tid att fånga bussen hem igen, till lugna Nerja.
De Bästa Stränderna på Spanska Solkusten
Spanska Solkusten, eller Costa del Sol, är en av Europas mest älskade semesterdestinationer, känd för…
Frågor och svar om Mallorca
Mallorca är en av de mest populära destinationerna för svenskar som söker sol, bad och…
Hur många utlänningar bor i Spanien?
Spanien är ett av Europas mest populära länder för både turism och bosättning, vilket har…
Hur många svenskar bor i Spanien?
Spanien är ett av de mest populära länderna för svenskar att bosätta sig i utanför…
Vanliga frågor om Spanien
Spanien är ett fantastiskt land som lockar många svenskar med sitt härliga klimat, rika kultur…
Spanska mattraditioner: En guide till landets kulinariska delikatesser
Spanien är ett land som verkligen älskar mat och måltider – och det märks i…