
Spansk Matkultur
Spanska matkultur har en annorlunda matkultur än vad vi i Sverige är vana vid. Det är inte bara maten som skiljer sig utan även tider, uppläggningen och hur man äter. Den Spanska lunchen är väldigt viktig i Spanien innan man går på sin siesta. Middagen i Spanien är oftast sent på kvällen och det är inte ovanligt man äter middag 21:00 – 23:00. I Spanien är nationalrätten Paella som är en risrätt med musslor, räkor och skaldjur. Tortilla är en av Spaniens mer kända rätter som är en form av omelett.
Förutom Paellan är även Tapas vanligt och populärt i Spanien. Tapas är små portioner av olika rätter som vanligtvis äts i Spanien. Man brukar beställa mellan två till fyra tapasrätter per person, beroende på individens aptit. Dessa rätter äts oftast i två till tre omgångar, vilket gör det möjligt att njuta av maten tillsammans med gott vin eller öl i lugn och ro. Om man är fler än en person kan man välja två till fyra tapasrätter var för att alla ska kunna smaka på olika alternativ. Det är vanligt att man delar maten från en stor tallrik i mitten av bordet. Tapas är verkligen en viktig del av den spanska matkulturen och är nästan synonymt med det spanska köket. Speciellt i det spanska klimatet, där värmen kräver lättare och smakrika rätter, passar tapas perfekt med sina ofta kryddiga smårätter. Att njuta av tapas är en härlig och social upplevelse som man inte bör missa när man besöker Spanien.
Viner i Spanien
Spanska viner har länge varit en integrerad del av landets kulturella och gastronomiska arv. Med en historia som sträcker sig över århundraden och ett klimat som är gynnsamt för vinodling, har Spanien utvecklat en imponerande variation av viner som lockar vinälskare världen över.
Ett av de mest berömda vinområdena i Spanien är Rioja, som producerar röda viner av hög kvalitet från tempranillo-druvan. Dessa viner är kända för sin komplexitet och förmåga att åldras väl. Ribera del Duero är ett annat prestigefyllt område som producerar kraftfulla och strukturerade röda viner, även de huvudsakligen från tempranillo-druvan.
För de som föredrar vita viner finns det också många goda alternativ. Rías Baixas i nordvästra Spanien är känt för sina friska och fruktiga albariño-viner, perfekta för att njuta av tillsammans med skaldjur. I Penedès-regionen, belägen nära Barcelona, produceras mousserande viner av hög kvalitet, framför allt cava, Spaniens svar på champagne.
Spaniens vinproduktion sträcker sig dock långt bortom dessa kända områden. Från de torra och soliga slätterna i La Mancha till de gröna kullarna i Galicien, finns det otaliga vinregioner som alla bidrar med sin unika karaktär och smakprofil till det spanska vinlandskapet.
Oavsett om man är nybörjare eller en erfaren vinprovare, finns det alltid något spännande att upptäcka bland Spaniens viner. Från eleganta och balanserade röda viner till uppfriskande och fruktiga vita viner, erbjuder Spanien en smakupplevelse som är svår att motstå. Att utforska landets vingårdar och provsmaka dess viner är inte bara en kulinarisk resa, utan också en djupdykning i Spaniens rika kultur och traditioner.
Paella Recept

Ingredienser:
- 2 dl paellaris (rundkornigt ris)
- 4 kycklinglår, skurna i mindre bitar
- 12 räkor, skalade och rensade
- 8 musslor
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, skivad
- 1 tomat, tärnad
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 dl vatten
- 1 tsk saffrantrådar (eller gurkmeja för färg)
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och svartpeppar efter smak
- Olivolja
- Färsk persilja eller citronklyftor för servering
Instruktioner:
- Värm olivolja i en stor paellapanna eller stekpanna med låg sida. Stek kycklingen tills den är genomstekt och fått fin färg. Ta sedan ut kycklingen och lägg åt sidan.
- Tillsätt lite mer olivolja i pannan och stek lök, vitlök och paprika tills de är mjuka och genomskinliga.
- Lägg sedan i riset och rör om så att det täcks av oljan och blandas med grönsakerna. Tillsätt sedan paprikapulver och saffran och rör om igen.
- Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till medel och låt riset sjuda tills det absorberat vätskan och börjar bli mjukt, cirka 15-20 minuter.
- Under tiden, i en separat kastrull, koka upp vatten och ånga musslorna tills de öppnar sig. Kasta eventuella musslor som inte öppnar sig.
- När riset börjar bli klart, lägg tillbaka kycklingen i pannan och lägg även i räkorna och musslorna. Lägg även i de tärnade tomaterna. Rör försiktigt om och låt allt sjuda tills räkorna blir rosa och riset är helt kokt.
- Smaka av med salt och peppar efter behov. Strö över färsk persilja och servera genast med citronklyftor vid sidan om för att pressa över paellan vid servering.
- Njut av din härliga paella tillsammans med familj och vänner!
Njut i Spanien
Oavsett om du flyttar till Spanien eller enbart är i Spanien på Semester så finns det alltid god mat och bra vin att välja runt om i Spanien. De olika spanska regionerna har oftast olika inriktningar på typ av mat som just den regionen är känd för. Läs även här om golfresor i Spanien. Spanska kusterna erbjuder oftast ett stort utbud av fisk och skaldjur medans i Norra Spanien är det mer kött och nöttkött som står på menyn.