Stora reseguiden till Alicante och Costa Brava
Alicante är en pittoresk spansk stad vid ingången till Costa Blanca, som påminner lite om Spaniens egen version av Skagen. Här lyser solen nästan året runt, och det förtrollande ljuset har i alla tider attraherat både konstnärer och badgäster. För den som vill uppleva en genuin spansk stad med tapasbarer, lokala restauranger och livliga marknader, är detta platsen att besöka.
Det är fullt av människor som går, cyklar, åker rollerblades eller skateboard längs den marmorbelagda Paseo de la Explanada, omgiven av palmer och små kaféer. Redan första kvällen, under en tapasrunda på den legendariska D’tablas i El Barrio, bestämmer vi oss för att nästa dag bestiga Monte Benacantil. Kön utanför tapasbaren verkade först avskräckande, men vi gav inte upp och belönades rikligt. Inne i den livliga och trånga lokalen känner vi genast den genuina spanska atmosfären. Detta är lokalbefolkningens eget ställe – här behöver man inte trängas med andra turister. D’tablas är helt unik och måste upplevas på plats. Med jämna mellanrum ringer kyparna i en liten klocka för att signalera att nästa bricka med olika tapasrätter på små träbitar är på väg ut till gästerna. Det är bara att sträcka ut handen, ta en planka och vänta på nästa runda för att fylla på med nya spännande rätter. När man är mätt betalar man efter antalet träbrickor. Enklare, godare och bättre start på vistelsen i Alicante kan man inte få.

Det är lätt att bli förälskad i Alicante. Den livliga gamla stadsdelen El Barrio, med sina slingrande gränder fyllda av tapasbarer och små lokala restauranger som doftar av Medelhavet, är som en romantisk kärleksflört. Sandstranden Playa Postiguet mitt i staden, tillsammans med det palmomgärdade promenadstråket Paseo de la Explanada som är centrum för stadens uteliv, ger ett inbjudande välkomnande till besökaren.
Det första vi gör på eftermiddagen när vi anländer till Alicante är att promenera längs Playa Postiguet innan solen sänker sin brandgula låga bakom Monte Benacantil, där borgen Castillo de Santa Bárbara på toppen framträder som en gyllene kronjuvel i de sista strålarna från den dalande solen.

Tapasbarer, marknader och restauranger
Till Alicante kommer nästan uteslutande spanjorer, främst Madridbor, som har strömmat hit ända sedan 1858 då staden blev länkad med järnväg från Madrid. Vill du uppleva en genuin spansk stad med tapasbarer, lokala restauranger och livliga marknader, är det hit du ska åka. Staden är inte större än att du kan utforska den under en långhelg. Den gamla stadsdelen El Barrio påminner om Lissabons Bairro Alto eller Oportos gamla stadsdel Ribeira, med sina kullerstensgator som klättrar uppför bergssidan. I Alicante leder dessa gator upp mot Monte Benacantil, med en allt bättre utsikt ju högre upp du kommer. Läs även om flyg till Spanien.
Nästa morgon tar vi en frukostfika på Cerveceria Munich på Calle Pascual, som ligger bakom katedralen San Nicolás. Här vidgas gatan och släpper in ljus i de annars trånga gränderna. När solen skiner är barerna och kaféerna längs gatan fulla av folk. Gränderna runt 1600-talskatedralen öster om shoppinggatan Rambla Méndez Núñez är populära promenadstråk, eftersom de bevarar gamla Alicantes själ med en känsla av tidlöshet. Varje morgon går vi hit för en morgonfika, med en café solo och en baguette. Vissa dagar övergår fikan till en enkel lunch på Sento Barrio, som ligger bara några bord bort på samma gata, eller ett glas Tinto de Verano, en fräschare variant av Sangria, på utomhusserveringen på restaurangen Titi Gourmet vid det vackra torget Plaza de la Santísima Faz. Så enkelt och sorglöst kan dagarna fördrivas i Alicante. Det är bara att vandra runt i gränderna, titta, ta in intrycken, andas in havets dofter och slå sig ner vid ett bord någonstans för att njuta av vad denna lilla pärla på Spaniens sydostkust har att erbjuda.

Vill du uppleva trendiga och chict matställen i Alicante är Bar Manero det perfekta valet. Lokalen är vacker och elegant med sin klassiska inredning, vackra mosaikgolv och höga stämning. Maten är dessutom fantastisk. Eftersom jag älskar bläckfisk blir valet enkelt: en spicy pulpo a la Gallega, småskuren bläckfisk med paprika. En annan populär restaurang just nu är Spoon, en liten och elegant nykomling som erbjuder ny Medelhavsmat i en japansk-spansk fusionstil. För den riktigt kräsne matälskaren finns Michelinkrogen Monastrell på Avenida del Almte inom räckhåll.
Läs även vår reseguide till Nerja, på Solkusten
El Castillo de Santa Bárbara
Denna andra dag i Alicante har vi redan bestämt oss för att göra en vandring upp till borgen Castillo de Santa Bárbara. Under flera århundraden var borgen centrum för stridigheter i regionen. På 800-talet erövrades staden av araberna, som gav Alicante dess namn och lade grunden till borgen. Efter den spanska reconquistan, återerövringen av Iberiska halvön från 700-talet till slutet av 1400-talet, avtog den militära aktiviteten i borgen successivt fram till 1700-talet, då den till slut övergavs helt.
Ju högre upp vi kommer i de trånga, slingrande gränderna, desto folktommare och tystare blir det. Stadens brus avtar för varje tvärgata vi passerar, tills vi når det charmiga kvarteret Santa Cruz – en by i staden, skulle man kunna säga. Här finns inte två likadana hus. Det är en samling färgstarka, låga stenbyggnader med blomkrukor utanför fönstren och muralmålningar på väggarna, som ibland är rena konstverk och ibland bara spontant klotter. Väl uppe på toppen av berget är utsikten magnifik, med hela Alicantebukten under våra fötter. Det blå havet löses upp i ett vitt dis mot horisonten, där en röd tankbåt stävar i riktning mot Barcelona.
Rambla Méndez Núnez – Alicantes huvudgata
Nästa dag utforskar vi Rambla Méndez Núñez, Alicantes huvudgata, som är värd för den berömda fiestan Les Fogueres de Sant Joan, som hålls varje år runt midsommar. Fiestan avslutas med en procession av enorma papier-maché-figurer. De vinnande skulpturerna ställs ut i ett museum på Ramblan, medan de förlorande figurerna bränns på bål i en ritual tillsammans med ett storslaget fyrverkeri. Ovanför denna gata ligger den vackra jugendbyggnaden Mercado Central, en marknadsplats med färsk fisk, kött och grönsaker. Här kan du prova lufttorkade skinkor, vällagrade ostar eller vinkokta musslor från någon av de många tapasbarerna inne i marknaden. På någon av restaurangerna kan du passa på att smaka på en caldero de pescado, en fiskgryta med ris som inte får kallas paella. Den största skillnaden mot paella är att riset kokas i fiskbuljong och sedan serveras separat från resten av ingredienserna. Efter en så intensiv stadsrunda är det skönt att slå sig ner i den lugna oasen Plaza Gabriel Miró.

Sista dagen i Alicante tar vi spårvagnen några kilometer österut till semesterorten San Juan. Stadsstranden Postiguet är bra, men stranden i San Juan är ännu bättre. Hyr en cykel eller ta spårvagnen och bege dig de åtta kilometerna längs kusten till dessa långa, fina stränder för en heldag i vågorna och solen. Ett annat alternativ är att ta utflyktsbåten till den historiskt intressanta ön Tabarca, som en gång i tiden var fristad för Medelhavspirater. Ön är ett suveränt snorkelställe och ett marint naturreservat med kristallklart vatten, även om restaurangerna där tenderar att vara turistfällor.
Utflykten avslutas som sig bör denna sista kväll i Alicante med att åter ställa sig i kön utanför tapasbaren D’tablas. En bättre upplevelse och ett mer minnesvärt smakminne att ta med sig är svårt att föreställa sig.
